ΉΡΘΕ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ!!!
Ήρθε η άνοιξη !Τα παιδιά μέσα από τις τέχνες που αγαπούν αλλά και με πλήθος διαθεματικών δραστηριοτήτων και συζητήσεων μέσα στην εβδομάδα , προσπάθησαν να περιγράψουν τις αλλαγές που συντελούνται γύρω τους στη φύση, τον καιρό, στα αποδημητικά πουλιά που επιστρέφουν , στα ζώα που ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη , στον άνθρωπο που ασχολείτε όλο και περισσότερο με δουλειές και ασχολίες έξω, στην ύπαιθρο κ.α.
Ποιά σειρά έχει η Άνοιξη σαν εποχή στο χρόνο και ποιοί είναι οι μήνες της;
Στην παρεούλα όλοι μαζί συζητήσαμε για τα 3 παιδιά της Άνοιξης (Μάρτιος, Απρίλιος , Μάης) για τους οποίους ακούσανε λαογραφικό παραμύθι και παροιμίες .
Μέσα στην εβδομάδα τα παιδιά δούλεψαν με όρεξη για να δημιουργήσουν τα ατομικά τους βιβλιαράκια της Άνοιξης με διαφορετικές τεχνοτροπίες ζωγραφικής , το οποίο μώλις ολοκληρωθεί θα το πάρουνε σπίτι. Επίσης συνεργάστηκαν σε ομάδες για την κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με κάρτες (memory) με στόχο την ενίσχυση του λεξιλογίου τους για την Άνοιξη.
Βιβλίο άνοιξης |
Συνεργασία σε ομάδες |
Μιλήσανε ακόμα για τα ωφέλιμα έντομα της άνοιξης: την πεταλούδα (ασκήσεις συμμετρίας, αντιστοιχίσεις με λουλούδια) , την πασχαλίτσα (συμμετρία-παιχνίδι μαθηματικών ) και την μέλισσα με την οποία ελπίζουμε να ασχοληθούμε και πιο αναλυτικά αργότερα , ανάλογα και με το ενδιαφέρον των παιδιών φυσικά...
Άνοιξη χωρίς μουσική και χαρά δεν γίνεται!Έτσι ακούσαμε το κλασσικό ομώνυμο κομμάτι του Βιβάλντι , τραγουδήσαμε το Μιά ωραία πεταλούδα και το Ένα το χελιδόνι αλλά και πιο σύγχρονα όπως την Άνοιξη της Βόσσου και Το τραγούδι της άνοιξης των Ελεώνόρα Ζουγανέλη/ Ευριπίδη Ζεμενίδη .Το τελευταίο μας ενέπνευσε εικαστικά σε ατομικό (εικονογράφιση στίχων) και ομαδικό επίπεδο αφού στο ολοήμερο τα παιδιά κατασκεύασαν την Βασίλισσα Άνοιξη όπως την φαντάζονταν και την διακόσμησαν με υπέροχα χειροποίητα λουλούδια σε διάφορα χρώματα.
Ατομική εικονογράφιση |
Τα χελιδόνια που επιστρέφουν τώρα και επιδιορθώνουν τις φωλιές τους (χρησιμοποιώντας κατά το έθιμο και τις κλωστές από το μαρτάκι που τους αφήνουμε) ήταν αφορμή για να μιλήσουμε για αυτά και να αναβιώσουμε στην τάξη θεατρικά τα "χελιδονίσματα", ένα παλιό έθιμο με ρίζες από την αρχαιότητα ακόμα, που θυμίζει ανοιξιάτικα κάλαντα αφού θέλει παιδιά να γυρνάνε με ξύλινο ή χαρτινο ομοίωμα χελιδονιού σε καλαθάκι το οποίο παλιά γεμίζαν με φύλλα κισσού (ή λουλούδια σε άλλες περιοχές) τραγουδώντας για τον ερχομό των χελιδονιών , των φτερωτών δηλαδή αγγελιοφόρων της Άνοιξης και παίρνοντας κεράσματα από τις νοικοκυρές για τα χαρμόσυνα νέα.
Βάλε τη σωστή λέξη |
Τα παιδιά διασκέδασαν ιδιαίτερα με το έθιμο και τραγούδησαν τα χελιδονίσματα για τις νηπιαγωγούς τους και τους φίλους τους με πολύ χαρά.Ακόμη έπαιξαν μαθηματικά παιχνίδια αντιστοίχισης (τόσα χελιδονια -όσα αυγά στη φωλιά) και συμπλήρωσαν ατομικά φύλο επανατροφοδότησης (μαθηματικά).
Μαθηματικά με χελιδονοφωλιές |
Επιπλέον, με τη χρήση Η/Υ, παρακολουθήσανε εγκυκλοπαιδικά βίντεο και άντλησαν πληροφορίες γύρω από τη ζωή , το ταξίδι των χελιδονιών , κτλ . ενώ έμαθαν και ένα αίνιγμα (Απο πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι και στη μέση σαν ψαλίδι..Τι είναι;)
Το κάθε παιδί κατασκεύασε ατομικά το δικό του χελιδόνι για το ταμπλό της τάξης , ενώ η συζήτηση για τους φτερωτούς μας φίλους συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και στο ολοήμερο τόσο στις ελεύθερες δραστηριότητες (φτιάξανε φωλιά για το χελιδόνι του τραγουδιού) όσο και στις ομαδικές οργανωμένες δραστηριότητες (Παίζοντας με την εικόνα του και το μαυρο χρώμα του, ανακαλύψαμε και άλλα πράγματα ή πλάσματα που είναι μαύρα , τα παιδιά τα υπαγόρεψαν στην νηπιαγωγό για να τα καταγράψουμε σε ομαδικό κολάζ).
Φυσικά το θέμα δεν τελειώνει εδώ , η άνοιξη μας έχει "πιάσει" για τα καλά , οπότε σύντομα θα έχουμε νέα δείγματα δημιουργικής έκφρασης από τα παιδιά με θέματα ανοιξιάτικα ..Καλή μας συνέχεια λοιπόν και τον επόμενο μήνα!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ |