Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕΙ,ΜΕ ΕΘΙΜΑ ΠΟΛΛΑ...

 
Τις 2 τελευταίες εβδομάδες πρίν το Πάσχα ασχοληθήκαμε με τα ήθη και τα έθιμα του, καθώς φέτος έρχεται νωρίς νωρίς...Τα παιδια έμαθαν μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες τα ήθη, τα λαογραφικά και θρησκευτικά έθιμα αλλά και τις παραδόσεις, που συνοδεύουν τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα.
 

Μερικές από τις δραστηριότητες μας:

·      Βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου για το Πάσχα και τα πάθη του Χριστου
·      Εικόνες-Πίνακες ζωγραφικής με την σταύρωση.
·      Τραγούδια πασχαλινά (Πασχαλιά,Αχ!Κουνελάκι)
·      Αναφορά στα έθιμα (τσουρέκια,πασχαλινά αυγά ,αρνί) του Πασχαλινού τραπεζιού
·      Κατασκευές με θέμα το Πάσχα και την άνοιξη (Κάρτα με ευχές , κοτοπουλάκια,πασχαλινοί κούνελοι,καλαθάκι- Κουνελάκι του Πάσχα,Ταμπλό Σταύρωσης)
  

                                                        
  
·      Βάψιμο βραστών αυγών στην τάξη (σε συνεργασία με τους γονείς)
·      Ποιήμα για την Μεγάλη εβδομάδα και εικονογράφηση του ποιήματος ατομικά.
  

·      Φύτεμα φακής σε πήλινο και παρακολούθηση του από τα παιδιά μέσα σε διάστημα 3ων εβδομάδων περίπου ώστε να δούν την εξέλιξη από το σπόρο στο φυτο.
     
·      Μαθηματικά παιχνίδια (όπως το παιχνίδι στόχου με πόντους -Ανοιξιάτικο λουλούδι και ταξινομήσεις μεγεθών με αυγά χάρτινα).

      
·      Γλωσσικά παιχνίδια /αινίγμα για το αυγό και ευχές του Πάσχα (Κάρτα, Ατομικό φύλο)

·      Κινητικά παιχνίδια /ιστορίες με ανοιξιάτικα λουλούδια , σποράκια που φυτρώνουν με νερό, καιρικά φαινόμενα (Για το Πρόγραμμα μας  το περιβαλλοντικό)
Ψαράκια της θάλασσας
·      Παιχνίδια και εργασίες για το νερό και τον κύκλο του (για το περιβαλλοντολογικό μας πρόγραμμα ξανά)
·      Δραματοποιήσεις και παιχνίδια με λαγουδάκια και ιστορίες με λαγουδάκι του Πάσχα .
·      Ανοιχτά φύλα εργασίας και δραστηριότητες εμπέδωσης των αριθμών 1-10.
 Το νηπιαγωγείο Κίτρους εύχεται στους μαθητές του καλή ξεκούραση και καλό Πάσχα σε όλους. Ενημερώνουμε ότι  τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές του Πάσχα από την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!

Τρίτη 4 Απριλίου 2017



Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου συζητήσαμε για τα βιβλία της δανειστικής μας που πήραμε την Παρασκευή, αναφέραμε τα αγαπημένα μας βιβλία και μάθαμε για τη ζωή και τα παραμύθια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.Το παραμύθι του Η μικρή γοργόνα μας άρεσε ιδιαίτερα και το δραματοποιήσαμε!

Ρίξαμε και μια ματιά στα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη.


Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 

25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το Σκηνικό της Γιορτής μας
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις  για τον εορτασμό της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν:

  • Γιορτή στο Νηπιαγωγείο Κίτρους
  • Εκκλησιασμό στον Ι.Ν.Κωνσταντίνου και Ελένης 
  • Κατάθεση στεφάνου από εκπροσώπους- παιδιά του νηπιαγωγείου μας
  • Μαθητική παρέλαση του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Κίτρους
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς , τους συναδέλφους του Δημοτικού και όσους συνέβαλαν για την επιτυχια των εκδηλώσεων αυτών και ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους!!!!

      
   

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΑ ΠΟΛΛΑ!!! 

Αυτή την εβδομάδα επεξεργαστήκαμε το θέμα της Άνοιξης, παράλληλα με τα θέματα των  αριθμών και του νερού (νερό και γεωργικές ασχολίες). Φυσικά αρχίσαμε και τις πρόβες για την γιορτή της 25ης Μαρτίου .

Μέσα απο συζητήσεις ανιχνεύσαμε τις γνώσεις αλλά και τις απορίες των παιδιών για την φύση την Άνοιξη, την σπορά αλλά και τα λουλούδια. Κάποιες ερωτήσεις ήταν π.χ. τι διαφορά έχουν τα λουλούδια του αγρού και του κήπου, πως μεγαλώνει ένας σπόρος κ.α.

‘Επειτα τα παιδιά μπορεσαν να λύσουν τις απορίες τους μέσα από βιβλία, ποιήματα για την Άνοιξη (Πολέμης, Ο.Ελύτης) αλλά και τραγούδια (Ο σπόρος που ήθελε να γίνει δάσος, Ο Γεωργός κ.α.) κινητικά παιχνίδια, ζωγραφική και ψυχοκίνηση (Γίναμε σποράκια που κανουν ρίζες, κοτσάνι, φύλλα, μπουμπούκι κι επειτα ανθίζουν και κοιτανε τον ήλιο, χορεύουν με τον ανεμο και βρέχονται από τη βροχή).

Τα παιδιά χώρισαν κι ονόμασαν τα διάφορα μερη του φυτού παρατηρώντας εικόνες και αναφέρανε τι χρειάζεται για να μεγαλώσει (νερό , χωμα , αέρα και ήλιο). Χόρεψαν το τραγούδι Ο σπόρος που ήθελε να γίνει δάσος και το εικονογράφησαν.

Εικονογράφηση τραγουδοποιήματος




Ο Μάρτιος με τις αλλαγές του στον καιρό ήταν αφορμή για να μιλήσουμε για τα Ανοιξιάτικα πρωτοβρόχια και το όφελος που έχουν τα χωράφια που ποτίζονται. Παροιμίες του Μάρτη που χρησιμοποιήσαμε ήταν:

ΜΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙΑ ΚΑΝΕΙ, ΠΟΤΕ ΚΛΑΙΕΙ ΠΟΤΕ ΓΕΛΑΕΙ!

ΣΑΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΑΡΤΗΣ 2 ΝΕΡΑ , ΚΙ Ο ΑΠΡΙΛΗΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΖΕΥΓΑ, ΠΟΥ ΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΠΑΡΜΕΝΑ..
 
Για την αναλυση της εποχής αξιοποιήθηκε διαφορετικά κι ο μύθος της Περσεφόνης -που είχαν παίξει την προηγούμενη εβδομάδα και τους ενθουσίασε πραγματικά- για να γίνει ομαδική ζωγραφιά με τις 4 εποχές και να φανούν οι διαφορές στη φύση,τον καιρό,τα πουλιά και στο μύθο π.χ. Η Περσεφόνη λειπει από το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα .Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους  ,να συγκρίνουν εποχές και να παρουσιάσουν το εργο που καναν σε ομάδες (Εμπλουτισμός λεξιλογίου κι ανάπτυξη συνεργασίας)
ΟΜΑΔΙΚΗ: ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ & Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ

Οι γνώσεις τους για την Άνοιξη φάνηκαν και με το παιχνίδι  Άλλαξε την πρόταση! όπου τα παιδιά άκουγαν φράσεις με λάθη για την Άνοιξη και επέλεγαν ποιά λέξη πρέπει να αλλαχτεί προτείνοντας την σωστή,για να διορθώσουν τη φράση.π.χ. Την Άνοιξη έχει χιόνιàΤην Άνοιξη έχει ήλιο.

Φυσικά την Άνοιξη ξεκίνησε κι η επανάσταση του 1821! Οπότε μιλήσαμε λίγο για τους ήρωες αλλα και τις ενδυμασίες του 1821.Σε αυτά θα αναφερθούμε όμως αναλυτικότερα την επόμενη εβδομάδα παράλληλα με τις πρόβες των παιδιών που τώρα μαθαίνουν τα ποιήματα.

Μαθαίνοντας τα μέρη της στολής (Γλώσσα)
Τέλος(στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης) τα παιδιά περπάτησαν στη φύση έξω από το σχολείο την Παρασκευή και μάζεψαν λουλούδια κι αγριολούλουδα που βρήκαν και τα φέρανε στην τάξη. Παρατηρώντας τα,  ονομάσανε λουλούδια που ξέρανε.
Επιστρέφωντας στο σχολείο,  ζωγραφίσανε ομαδικό πίνακα με Ανοιξιάτικο θέμα όταν επέστρεψαν στην τάξη.
Ομαδική ζωγραφιά μετά τον περίπατο

-->
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ!!!

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ-ΝΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΟ!!!

 

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αφιερωμένη στην φιλία, την συνεργασία και είχε ως κύριο στόχο τον αποκλεισμό του εκφοβισμού από τα σχολεία…Μ’αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατα της ενδοσχολικής βίας (6 Μαρτίου) τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παιδικά λογοτεχνικά βιβλία που πραγματεύονται τον εκφοβισμό, την φιλία, τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν ατομικά ή και στο πλαίσιο της ομάδας αλλά και τα μεγάλα οφέλη της συνεργασίας.

Βιβλία που επεξεργαστήκαμε ήταν:


     

Επίσης τα παιδιά συζήτησαν καταστάσεις βίας που μπορεί να εχουν αντιληφθεί με άλλα παιδιά,τι είναι βία,πως νιώθουν όταν τους πειράζουν ή αν οι ίδιοι πειράξουν καποιον και στεναχωρηθεί.Οι απαντήσεις τους καταγράφηκαν στην παρεούλα.
Παίζοντας παιχνίδια ρόλων μπήκαμε όλοι στη θέση του θύτη και του θύματος και βρήκαμε εναλλακτικές λύσεις χωρίς βία,για να επιλύσουμε προβλήματα. Τα βιβλία χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό αναφοράς αλλά τα παιδιά έδωσαν και δικές τους λύσεις (Τι άλλο μπορώ να κάνω με τα χέρια αντί να χτυπώ?)
Απο το βιβλίο Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε

Μάθαμε και τραγουδήσαμε το σύνθημα 
ΝΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ, εμπλουτίσαμε τη βιβλιοθήκη μας με βιβλία για τη διαφορετικότητα και τα συναισθήματα τα οποία και δανείστηκαν στο σπίτι (Ελμερ,ο παρδαλός ελέφαντας, Οι νεραϊδες μας μιλούν για... κτλ.) και κατασκευάσαμε ποτιστήρι της φιλίας (με αφορμή του σπόρους τις φιλίας που διαβάσαμε) 
Μαζί μας φτιάξαμε και πήραμε ατομικές κάρτες με εμάς και τους φίλους που αγαπάμε (με αφορμή το τραγούδι Εγω κι εσύ μαζί που ακούσαμε /χορέψαμε στην τάξη).
   

-->
Και μιάς που η άνοιξη ήρθε,είδαμε (Στο Youtube) και δραματοποιήσαμε  το μύθο της Περσεφόνης και τις 4 εποχές , ώστε να  φρεσκάραμε τις γνώσεις μας για τους μήνες και τα καιρικά φαινόμενα της κάθε εποχής. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και αργότερα ζωγράφισαν πολλές από τις σκηνές του μύθου που τους έκανε εντύπωση.
Η θεά Δήμητρα μάθαινε στους ανθρώπους την τέχνη της Γεωργίας


Την κόρη της την Περσεφόνη την έκλεψε ο Άδης  
Οι ανθρωποι πεινούσαν και παρακαλούσαν το Δία να βρει λύση...

 

Ο ήλιος τα είδε όλα απο ψηλά & είπε στη Δημητρα τι εγινε


Ο Διας έστειλε τοτε τον Ερμη να τη φέρει πισω,αλλά...
Ο Άδης της έδωσε κι έφαγε 6 σπόρους από ρόδι του κάτω κόσμου

Ο Διας τότε αποφάσισε:6 μηνες θα ερχεται πάνω και 6 μήνες θα πηγαίνει στον Άδη