'HΡΘΕ 'HΡΘΕ Η ΠΑΣΧΑΛΙA,
ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ!
Το Χριστιανικό Πάσχα ή Πασχαλιά ή Λαμπρή θεωρείται η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους που πέραν του εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού περιλαμβάνει και πληθώρα λαϊκών εθίμων όπως το μοίρασμα του Αγίου Φωτός, το άναμα της λαμπάδας, φαγητά το βράδυ της ανάστασης και την Κυριακή (Μαγειρίτσα, τσουρέκια , αυγά, αρνί κτλ.) αλλά και άλλες εκδηλώσεις και ήθη με τα οποία ασχοληθήκαμε διεξοδικά αυτές τις 2 εβδομάδες... Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή...
Με αφορμή την ανάγνωση μιας Πασχαλινής Ιστορίας τα παιδιά συζήτησαν και αναδιηγούμενα την ιστορία έμαθαν για τα κυριότερα γεγονότα που οδήγησαν στην Ανάσταση του Χριστού. Έπειτα συνεργάστηκαν με στόχο να εκφραστούν καλλιτεχνικά φτιάχνοντας τρισδιάστατες απεικονίσεις των γεγονότων της Μ.Εβδομάδας σε χάρτινα κουτιά.
Για τις κατασκευές αυτές τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα εργαζόταν για να αποτυπώσει κατάλληλα το δικό της θέμα.Το αποτέλεσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό και οι δημιουργίες των παιδιών στόλισαν την τάξη ενώ έδωσαν πολλές αφορμές για συζήτηση και ανάπτυξη λεξιλογίου και στις ελεύθερες δραστηριότητες των παιδιών. (Για όποιον ενδιαφέρεται να βρεί έμπνευση για παρόμοιες κατασκευές μπορεί να δεί στο pinterest)
Εργασία σε ομάδες |
Τα θέματα στα κουτιά ήταν :
- Κυριακή των Βαϊων
- Μυστικός Δείπνος
- Προσευχή στο όρος των Ελαιών
- Σταύρωση
- Ανάσταση
- Επιτάφιος
Τα κουτιά στολίζουν την τάξη και δίνουν αφορμή για συζητήσεις... |
Παράλληλα τα παιδιά δημιούργησαν ένα διπλό ανοιξιάτικο ταμπλό μαζί με τις νηπιαγωγούς στο οποίο τοποθετούσαμε όλες τις ατομικές ανοιξιάτικες κατασκευές τους (Πασχαλίτσες, πεταλούδες, μέλισσες, λουλούδια προσωποποιημένα με τις φωτογραφίες των παιδιών , χελιδόνια) ώστε να φέρουμε την άνοιξη ...στην τάξη μας.
Το ανοιξιάτικο ταμπλό μας |
Εκτός από τα παραπάνω, τα παιδιά:
- Άκουσαν πολλές πασχαλινές ιστορίες και τις συζήτησαν , τις αναδιηγήθηκαν, προβληματίστηκαν ή διασκέδασαν με αυτές ανάλογα με το περιεχόμενο των ιστοριών.
- Παρακολούθησαν παιδική ταινία και παρουσίαση powerpoint με τα πάθη του Χριστού στον Η/Υ της τάξης .
- Κατασκεύασαν πασχαλινή τρισδιάστατη κάρτα με ευχές για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
- Έκαναν μαθηματικά με τις πασχαλίτσες (Αντιστοίχιση τόσες βουλίτσες όσες τύχαιναν στο ζάρι και ζωγραφική σε ατομικό φύλλο εργασίας.) Για τα προνήπια που δυσκολεύτηκαν έγινε διαφοροποιημένο φύλλο εργασίας.
- Άκουσαν την Παραβολή του Λαζάρου, συζήτησαν για τις άγνωστες λέξεις που είχαν , ζωγράφισαν την ιστορία και έμαθαν τα κάλαντα του Λαζάρου που τους ενθουσίασαν και θέλησαν να τα πούνε και στους γονείς
Η Ανάσταση του Λαζάρου - Αναπαρέστησαν το έθιμο (Πότε γίνεται; Από ποιούς; Τι φοράει το παιδί που τα λέει; κτλ.) , έμαθαν για το έθιμο με τα Λαζαράκια που ζυμώνουνε το Πάσχα και συμφώνησαν με χαρά να φτιάξουμε Λαζαράκια στο σχολείο. Την άλλη ημέρα αφού πρώτα είδαν την συνταγή και μέτρησαν τα υλικά που είχαμε συγκεντρώσει,μαζί με την νηπιαγωγό , φτιάξανε Λαζαράκια στο σχολείο (Ατομικά ,τυλιγμένα σε σελοφάν για κάθε παιδί) και έφτιαξαν ανοιξιάτικα καλαθάκια για να τα πάρουν στο σπίτι. (Ευχαριστούμε τους γονείς που ανταποκρίθηκαν με τα υλικά, παρείχαν βοήθεια κτλ . ώστε να φτιάξουμε τα Λαζαράκια και να βιώσουν το έθιμο τα παιδιά στο σχολείο και να το απολαύσουν.)
Συνταγή και μέτρηση υλικών (Μαθηματικά-Γλώσσα) Ατομικά Λαζαράκια Καλαθάκι για το Λαζαράκι
- Είπανε τα κάλαντα του Λαζάρου στους γονείς τους στην αυλή του σχολείου κρατώντας τα καλαθάκια τους κατά το έθιμο.
Κάλαντα Λαζάρου -Έκπληξη στους γονείς! - Έπαιξαν με τα γράμματα της λέξης ΠΑΣΧΑ με πεζά (νήπια) και κεφαλαία (προνήπια) κάνοντας αναγραμματισμό λέξης και συμπλήρωσαν ατομικό φύλλο εργασίας (Κυκλώνω τη λέξη ΠΑΣΧΑ) για επανατροφοδότηση.
- Αφού άκουσαν το παραμύθι “Τα λουλούδια της ελπίδας” που μιλάει για τις παπαρούνες , παρατήρησαν φυσικές παπαρούνες που φέραμε στην τάξη και έμαθαν για τα χαρακτηριστικά των λουλουδιών . Έγραψαν τη λέξη ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ και σχολίασαν το πρώτο γράμμα (Ποιές λέξεις ξέρετε από Π;)
- Συζήτησαν για την ανάβαση του Χριστου στο Γολγοθά , δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα του Χριστού (Πως αισθανόταν με το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι του;) εμπνεύστηκαν από την ιστορία και έπειτα ζωγράφισαν με τέμπερες την ανάβαση του Χριστου στο Γολγοθά , το ουράνιο τόξο, τους σταυρούς και τις παπαρούνες ατομικά.
- Κατασκεύασαν κάρτα – αυγό βάφοντας με οδοντόβουρτσα αντί για πινέλο: έκαναν τη μισή γαλάζια ( για ουρανό) και τη μισή πράσινή (για χορτάρι) και την διακόσμησαν με λουλούδια. Τις κάρτες αυτές τις πήραν μαζί με τα τσουρέκια που έφτιαξαν στο σχολείο.
Η ατομική κάρτα με το τσουρέκι του παιδιού |
- Ανέπτυξαν την αισθητική τους αγωγή παίζοντας ψυχοκινητικά παιχνίδια για τα λουλούδια , κόβοντας και φτιάχνοντας τα δικά τους ατομικά λουλούδια για το ταμπλό της τάξης, τραγουδώντας ανοιξιάτικα τραγούδια (Μια ωραία πεταλούδα, επτά ποτάμια , κτλ.) κι ακούγοντας ιστορίες για τον Επιτάφιο , την Ανάσταση στην εκκλησία και την Κυριακή του Πάσχα στο ολοήμερο τμήμα .
Εικόνες απο στολισμούς επιταφίων - Άκουσαν προσεκτικά και συζήτησαν την ιστορία “Πασχαλινές σκανδαλιές” που μιλάει για το τσούγκρισμα και το βάψιμο των αυγών αλλά και για τον χαιρετισμό (Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη) και τι σημαίνει
- Έκοψαν αυγά και τοποθέτησαν φωτογραφία τους (ατομική κατασκευή) τα οποία και πλαστικοποιήσαμε
- Μάθανε για τα δώρα του νονού και της λαμπάδας και τι συμβολίζει και συμπλήρωσαν αντίστοιχο φύλλο εργασίας με λαμπάδα
- Φτιάξανε χρωματιστά κουνελάκια με την τεχνική της απομόνωσης
Ευτυχισμένος Καλλιτέχνης - Έμαθαν ποίημα για τη Μεγάλη εβδομάδα για να θυμούνται τα πάθη του Χριστού
- Τοποθέτησαν τα πάθη του Χριστού όπως απεικονίζονται σε αγιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής σε χρονική σειρά αντιστοιχώντας τα με καρτέλες με τις ημέρες της εβδομάδας
- Κατασκεύασαν κάρτα με τη σταύρωση (η αρχική ιδέα ήταν από την σελίδα της Los Ninos) και το ποίημα που μάθαμε και ζωγράφισαν ό,τι τους εντυπωσίασε από τα πάθη του Χριστού.
- Επισκέφτηκαν με την νηπιαγωγό την εκκλησία του χωριού για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία)
- Έβαψαν αυγά με δύο διαφορετικές τεχνοτροπίες:
α)με κηρομπογιές
β) με γκοφρέ χαρτάκια τυλιγμένα σε φίλτρο καφέ, βουτηγμένα σε νερό
Τα καλαθάκια των παιδιών |
Επίσης έφτιαξαν πασχαλινά καλαθάκια - κοτούλες για να βάλουνε τα αυγά , την κάρτα και τα γλυκά που πήραν την τελευταία μέρα.
- Σχολίασαν αγιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής (Τι βλέπουμε αλλά και τι χρώματα, σκιές, συναισθήματα , πρόσωπα παρατηρείτε κτλ.) και στη συνέχεια δραματοποίησαν τις εικόνες , αναπαρέστησαν όπως μπορούσαν τα πρόσωπα του κάθε έργου ενώ η νηπιαγωγός ανέλαβε το ρόλο φωτογράφου.
Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ
Ο πιο δημοφιλής Πίνακας σύμφωνα με ψηφοφορά των παιδιών
Η Ανάσταση του Χριστού Το τελικό αποτέλεσμα το βαθμολόγησαν ομαδικά τα ίδια στην παρεούλα της τάξης και ψήφισαν την καλύτερη φωτογραφία τους (Αγαπημένη αναπαράσταση πίνακα βγήκε η Σταύρωση!)
- Χρωμάτισαν με την τεχνική του καφέ για παλαίωση του χαρτιού ( ιδέα που είδαμε στο διαδίκτυο) τον Χριστό με το ακάνθινο στεφάνι
- Εξασκήθηκαν στα μαθηματικά με αυγά (κάνω τόσα αυγά όσα ο αριθμός, συνεχίζω μοτίβο στο αυγό, κάνω ταξινομήσεις αυγών με βάση το χρώμα και μετρώ )
- Αφού συζήτησαν ομαδικά , κατασκέυασαν στεφάνι πασχαλινό με αυγά όπου ο καθένας στο αυγό του ζωγράφισε τί σημαίνει γι' αυτόν το Πάσχα (οικογένεια μαζί, ψητά κρέατα στη σχάρα, φίλοι που παίζουμε κτλ.) και έπειτα τα ένωσαν σε στεφάνι και διακοσμήσαμε με αυτό την είσοδο του σχολείου.
Ομαδικό στεφάνι Πάσχα είναι...οικογένεια, φίλοι, παιχνίδια κι άλλα πολλά! - Διασκέδασαν με την αστεία ιστορία για το πασχαλινό κουνέλι και ακούσανε για το έθιμο των κρυμένων αυγών (Easter hunt) και έπαιξαν κινητικό με κουταλοδρομίες και αυγά στην τάξη .
- Βίωσαν το έθιμο του ψησίματος των τσουρεκιών (με τη βοήθεια των μαμάδων και των νηπιαγωγών) μέτρησαν ποσότητες, ζύμωσαν , έβαλαν σουσάμι και έφτιαξαν ο καθένας το δικό του ατομικό τσουρεκάκι του Πάσχα το οποίο και πήρανε σπίτι.
Ατομικό τσουρέκι |
- Άκουσαν το παραμύθι “Η κότα με τα κόκκινα αυγά” και εστίασαν στα συναισθήματα που αναδύονται από την ιστορία, καλλιεργώντας έτσι την ενσυναίσθηση τους (Εμείς πώς νιώθουμε όταν μας κλέβουν τα πράγματα;Είναι σωστό να παίρνουμε τα πράγματα των άλλων χωρίς να το θέλουν;)
- Έπαιξαν όλοι μαζί χτυπώντας τόσα παλαμάκια όσα λεει το νούμερο κι οι κουκίδες πάνω στο αυγό που έβλεπαν (Μαθηματικά)
- Ζωγράφισαν, έπαιξαν κι έμαθαν για τον αριθμό 8 (Εργασία με 8 κοτοπουλάκια και μαμά κότα με ζωγραφική παλάμης)
- Άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και παρέδωσαν μαθήματα αλτρουισμού και καλοσύνης στην δραστηριότητα με σενάριο “Φαντάσου ότι είσαι...Άγιος για μια μέρα. Τι θα διόρθωνες στον κόσμο;”
Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν Άγιος για μια μέρα;
Θα φρόντιζα να έχουν φωλιά όλα τα πουλάκια και να μην τα πιάνουν οι κυνηγοί (Προνήπιο)
Οι απαντήσεις των παιδιών υπέροχα γλυκές...Κάποια παιδιά είπαν ότι θα έκαναν τα φτωχά παιδιά να μην ξαναπεινάσουν, ένα άλλο πήγε στα νοσοκομεία και γιάτρεψε όλους τους αρρώστους , κάποιο άλλο πρόσφερε τροφή και νερό στα ζωάκια που είναι αδέσποτα και άλλες ιδέες γεμάτες ευαισθησία και οικολογική διάθεση....
Την τελευταία μέρα ανταλλάξαμε πολλές ευχές κι αγκαλιές, κεραστήκαμε λεμονάδα και ευχηθήκαμε καλό πάσχα σε όλους τους φίλους μας που θα μας λείψουν.
Πρίν την αναχώρηση και αφού πρώτα τα παιδιά πήραν τα πασχαλινά καλάθια, χαιρετηθήκαμε μικροί μεγάλοι και δώσαμε ραντεβού στις 6 Μαϊου που ξανανοίγουν τα σχολεία για να ζήσουμε νέες ομαδικές στιγμές χαράς , συνεργασίας και δημιουργίας. Μέχρι τότε..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου