Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΡΝΑΝ ΠΕΡΝΑΝ ΟΙ ΜΗΝΕΣ, ΠΕΡΝΑΝ ΚΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ!



Η έννοια του χρόνου είναι μια δύσκολη κι αφηρημένη έννοια για την νηπιακή ηλικία, που  μπερδεύει τα παιδιά, για αυτό αυτή τη βδομάδα προσπαθήσαμε μέσα από παιγνιώδεις και ευχάριστες δραστηριότητες να ανακαλύψουμε όλοι μαζί πώς χωρίζεται ένα έτος σε 4 εποχές και 12 μήνες , πώς η κάθε εποχή έχει  3 μήνες και πώς ο κάθε μήνας έχει 30 ή 31 ημέρες (εκτός από τον Φεβρουάριο για τον οποίο μιλήσαμε εκτενώς).
Αφορμή για την εναλλαγή των εποχών στάθηκε ο υπέροχος αρχαίος Ελληνικός μύθος της Περσεφόνης και της Δήμητρας, θεάς της Γεωργίας, στον οποίο κι αφιερώσαμε πολλές δράσεις και 2 ημέρες (προβολή βίντεο στην τάξη , αναδιήγηση του μύθου , συζήτηση , δραματοποίηση και ζωγραφική ατομικά από κάθε παιδί) γιατί ενθουσίασε τόσο τα νήπια όσο και τα προνήπια μας. 

Στιγμές θεάτρου με το μύθο της Περσεφόνης

Άδης Περσεφόνη , ο φοβερός Κέρβερος
Περσεφόνη και Δήμητρα ξανά μαζί!

Η συζήτηση που ακολούθησε το βίντεο αφορούσε τις εποχές με ερωτήσεις όπως:
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής;
Πώς είναι η φύση τότε;
Τι φοράμε;Τι κάνουμε;



Η ανάλυση αυτή μας οδήγησε στην εικονογράφηση των εποχών σε ατομικά βιβλιαράκια που στο τέλος τα πήρανε σπίτι.

Τα ατομικά μας βιβλιαράκια!
Λεπτομέρια βιβλίου

Άλλες δραστηριότητες που υλοποίησαν τα παιδιά ήταν:
  • Ακρόαση του τραγουδιού του Δ.Σαββόπουλου "Στου καινούργιου χρόνου την αυλή", συζήτηση για τις εικόνες που φανταζόμαστε όταν το ακούμε
  • Δραματοποίηση της ιστορίας του τραγουδιού με τις εποχές να κάθονται στο τραπέζι του χρόνου

Ο Χειμώνας με το λευκό του πέπλο

Όλες οι εποχές τρώνε μαζί περιμένοντας το νέο χρόνο

  • Ζωγραφική με θέμα τους στίχους του παραπάνω τραγουδιού ατομικά
  • Προβολή ψηφιδωτής εικόνας από τύμβο στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης και συζήτηση για τους ήρωες, τις εκφράσεις τους, τον ρόλο στην ιστορία, στα χρώματα τα οποία έχουν κτλ.

  • Παρουσίαση powerpoint στον Η/Υ της τάξης για τις 4 εποχές και συζήτηση -αναδιήγηση των όσων έμαθαν 
  • Συζήτηση για την σύνδεση του μύθου με τις πραγματικές αλλαγές στη φύση ανα εποχή (Στο μύθο η Περσεφόνη λείπει στην μητέρα της που θρηνεί φέρνοντας το Φθινόπωρο και το Χειμώνα ενώ επιστρέφοντας την Άνοιξη αλλά και το Καλοκαίρι η φύση γιορτάζει την επανένωση μάνας και κόρης). Συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο κολάζ για να δείξουμε αυτή την σύνδεση και χωριστήκαμε σε 4 ομάδες - 4 εποχές . Κάθε ομάδα μετά έφερνε την εργασία της και η νηπιαγωγός την κολούσε πάνω σε ένα μεγάλο δέντρο . Στο ολοήμερο τα παιδιά προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα την ομαδική προσθέτωντας στις άκρες του δέντρου φύλλα, χιόνι, καρπούς ή λουλούδια που φτιάξαν μόνα τους, ανάλογα με την εποχή που είχαν δίπλα. Στο τέλος μίλησαν για αυτό και στους γονείς που ήρθαν να τους πάρουν αφού η χαρά τους για την εργασία που κάναν όλοι μαζί ήταν μεγάλη.
Μερικά λουλούδια για την άνοιξη...

Συνεργασία 

Το ομαδικό κολάζ ολοκληρωμένο
  • Ανάγνωση του λαϊκού παραμυθιού "Η κυρά Καλή -Η κυρά Κακή". 
  • Στην ομάδα συζητήθηκαν αναλυτικά με τα παιδιά οι 5 τρόποι για να πείς μια ιστορία :
1.Ο τρόπος
2.Οι χαρακτήρες
3.Το πρόβλημα
4.Η Πλοκή (Αρχή-μέση-τέλος)
5.Η λύση

Έπειτα το καθένα συμπλήρωσε ατομικό φύλο για αξιολόγηση των όσων έμαθε.
  • Ατομική Γλωσσική και αριθμητική εργασία για τους μήνες με τοποθέτηση των μηνών στη σειρά με αρίθμηση , αντιγραφή του ονόματος του από πίνακα αναφοράς και ζωγραφική των συμβόλων του κάθε μήνα.

  • Ψυχοκινητικό (Οι Ινδιάνοι)με τον κύκλο των εποχών μέσα σε ένα δάσος και σε αλληλεπίδραση με τη φύση .
  • Ακρόαση του τραγουδιού "12 μήνες αθλητές "από τη σειρά Λιλιπούπολη του Μ.Χατζηδάκη και ομαδική ζωγραφιά-κολάζ με όλους τους μήνες το οποίο μπορείτε να ξανακούσετε εδώ 
Ζωγραφίζοντας το γήπεδο του χρόνου

Κολλώντας τους αθλητές τους

  • Λαϊκό παραμύθι "Ο κουτσοφλέβαρος" με το πώς ο Φλεβάρης έχασε τις 2 μέρες του και δραματοποίηση στην τάξη 
    Ο Μάρτης ήπιε όλο το κρασί μας
    Ο Απρίλης σταματάει τους καυγάδες

Ο Φλεβάρης συμφωνεί να δώσει τις μέρες του στο Μάρτη

Παραμύθι "Ο Γλεντζοφλέβαρος" της Γ.Τσορώνη και συζήτηση για το πώς είμαστε όλοι ξεχωριστοί. 
Για ποιά πράγματα αισθανόμαστε περήφανοι;
Σε τι είμαστε καλοί; 
Τα παιδιά ζωγραφίσανε ατομικά τί είναι αυτό που τους κάνει υπερήφανους.

Ο Φλεβάρης φυσικά είχε την τιμητική του αφού μας φέρνει αμυγδαλιές ανθισμένες αλλά και την αγαπημένη γιορτή των παιδιών, τα καρναβάλια!Ανυπομονούμε λοιπόν να μάθουμε και για αυτά σύντομα!

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΤΙΖΩ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΚΟΡΜΙ!

Όπως ήδη έχουμε γνωστοποιήσει και με τις συναντήσεις με τους γονείς στο σχολείο , η σωστή διατροφή και η επιλογή των καταλληλων τροφών από γονείς και παιδιά είναι εξέχουσας σημασίας : Για αυτό δράσεις πρός αυτήν την κατεύθυνση θα έχουμε όλη τη χρονιά.Έτσι προάγουμε υγιεινές συνήθειες που με την συνεργασία των γονέων μπορούν να υιοθετηθούν από κάθε παιδί και να το ακολουθούν μια ζωή.

Με αφορμή μια πρόσκληση μαμάς να μαγειρέψουμε στην επαγγελματική κουζίνα της πίτσα σπιτική και διαβάζοντας παράλληλα ένα βιβλίο του σχολείου (Η ΠΙΤΣΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΙ) τα παιδιά μπήκαν σε μιά συζήτηση για τα σπιτικά φαγητά που είναι πιο υγιεινά γιατί ξέρουμε τι βάζουμε μέσα , παίξανε γλωσσικά παιχνίδια με τη λέξη ΠΙΤΣΑ και το αρχικό γράμμα και μίλησαν για υγιεινά και ανθυγιεινά φαγητά και στο ολοήμερο.




Στην εκπαιδευτική εκδρομή  την ίδια μέρα (4-2-19) τους δώθηκε η ευκαιρία να δούν όλη τη διαδικασία από την αρχή, να μετρήσουν υλικά ,να ζυμώσουν αλλά και να μιλήσουν λίγο παραπάνω για τις προτιμήσεις τους , αφού στην πίτσα που φτιαχνουμε εμείς βάζουμε τα δικά μας υλικά και μεράκι.




Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την παρασκευή της δικής τους πίτσας και για να ευχαριστήσουν την συμμαθήτρια αλλά και την οικογένεια της που μας υποδέχθηκε τόσο εγκάρδια δημιούργησαν με τη βοήθεια μας ένα βιβλίο με ζωγραφιές για το πώς πέρασαν εκεί. Τα χαμόγελα τους όλη τη βδομάδα που αναδιηγούνταν για την εμπειρία τους ήταν η καλύτερη μας ανταμοιβή και θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά την κ. Κατίνκα και τον κ.Στάθη για την υποδοχή, την οργάνωση και την φιλοξενία. 

Εκτός από την παραπάνω επίσκεψη , μέσα σε μία εβδομάδα,  τα παιδιά:
  • Τραγούδησαν το τραγούδι του Κηλαιδόνη με αλλαγμένους τους στίχους για υγιεινές -ανθυγιεινές τροφές (Στις σαλάτες λέμε ΝΑΙ και στα φρούτα λέμε ΝΑΙ κ.ο.κ.)
  • συζητήσανε για τα οφέλη του ψαριού και πώς τα ψαρεύουν , γίνανε παραδοσιακοί ψαράδες και πουλιά-αλκυόνες που τρώνε πολλά ψάρια.

  • άκουσαν και συζήτησαν στο μουσικό παραμύθι "Ασαλάτου Αλαζϊν" για την έννοια της απληστίας, όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας έφαγε ένα τεράστιο ψάρι που μπορούσε να ταϊσει δέκα άτομα , μόνος του (Τι είναι απληστία; Είναι καλό να είναι κανείς άπληστος;)
Στο εξώφυλλο βλέπουμε τον πρωταγωνιστή με το ψάρι

  • ακούσανε το "Λαχανούλη και την υγιεινή διατροφή " και το αναδιηγηθήκανε στην παρεούλα
  • είδανε βίντεο με την πυραμίδα των τροφών και παίξανε κινητικά με υγιεινές-ανθυγιεινές τροφές από την εκπαιδευτική σειρά kidepedia
  • συζήτησαν, διαχώρισαν και ταξινόμησαν τα φρούτα από τα λαχανικά στην τάξη.Από που παίρνουμε τα φρούτα;Απο που τα λαχανικά;

  • φτιάξανε λίστα για τη φρουτοσαλάτα που αποφάσισαν να φτιάξουν και συναποφάσισαν τι θα πάρουνε από την λαϊκή του χωριου. Μαζί με τη νηπιαγωγό και τα χρήματα ξεκίνησαν ενθουσιασμένα...




  • περπάτησαν στην λαϊκή με τη λίστα τους , είδαν τιμές και προϊόντα, ζήτησαν τα φρούτα , πλήρωσαν και μίλησαν με τους πωλητές και πήραν τα φρούτα πίσω στο σχολείο .Εκεί μύρισαν όλα τα φρούτα, τα δοκίμασαν τα ονομάσαν και φτιάξαμε μια μεγάαααλη φρουτοσαλάτα την οποία και καταβρόχθησαν.Μιαμ!

  • ζωγραφίσανε τις εμπειρίες τους στη λαϊκή και τις αναδιηγηθήκανε στην τάξη
  • Τα φρούτα που μείναν για την επόμενη φρουτοσαλάτα γίναν..φρουτοκάμπιες αργότερα!
  • Φτιάξανε ομαδικά την κυρία βλαβερούλα και την κυρία υγιεινούλα κολλώντας τις αντίστοιχες τροφές από φυλλάδια σούπερ μάρκετ 
Ομαδικό κολάζ σε χαρτιά του μέτρου

  • εργαστήκαν σε ομάδες για να κόψουν (πάλι όπως παραπάνω) τροφές ώστε να φτιάξουν ανα ομάδα το δικό τους κομμάτι της πυραμίδας.Όλοι μαζί γράψανε τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφών αυτών των ομάδων και ολοκλήρωσαν την πυραμίδα με την προσθήκη του νερού (5 ποτήρια την ημέρα!)και της καθημερινής άσκησης.
ΟΜΑΔΙΚΟ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΡΟΦΩΝ
  • παίξανε και δείξανε τα όσα μάθανε στο κινητικό παιχνίδι "Τρέξε για την πυραμίδα !" και μέτρησαν και πόντους για να βγάλουν νικητές

Σεποια ομάδα ανήκει π.χ. το μήλο;

  • φτιάξανε βιβλιαράκι με τους αριθμούς και όσα η κάμπια έφαγε κάθε μέρα κι ένα ατομικό βιβλίο.Το μεγάλο βιβλιαράκι συμφωνήσαμε όλοι να δίνεται κάθε μέρα σε άλλο παιδί και να επιστρεφεται την επόμενη 

  • ανταμοίφθηκαν για τον κόπο τους (τόσα βιβλία έφτιαξαν) με φρουτοσαλάτα-"κάμπια" από την νηπιαγωγό και ξετρελάθηκαν!

  
Δεν έμεινε ούτε ..κουκούτσι!


  • έπειτα εστίασαν στην κατηγορία των ζυμαρικών-αμυλοειδών που αρέσουν σε όλα τα παιδιά της τάξης και με αφορμή αυτό επεκταθήκαμε στον κύκλο παραγωγής ψωμιού , στα προϊόντα που βγάζουμε από το σιτάρι και το αλεύρι (μακαρόνια , πίτες , κουλούρια κτλ.) αλλά και για το ρύζι και συζητήσαμε ότι μας δίνουν ενέργεια για να μπορούμε να γυμναζόμαστε να περπατάμε κτλ.
  • παρατήρησαν έργο με θέμα το χωράφι από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ  και τραγούδησαν το "Γεωργό"

  • εκφραστήκανε δημιουργικά και ζωγράφισαν ...εναλλακτικά με πινέλα που φτιάξαμε από μακαρόνια 

  • μιλώντας για τις 5 αισθήσεις εστιάσανε στη γεύση και στις αγαπημένες τους γεύσεις φαγητών , αφού πρώτα ακούσανε το βιβλίο "Γεύομαι".

  • Μέσα από παιχνίδια ρόλων αλλά και στις ελεύθερες δραστηριότητες , αλληλεπιδράσανε συζητώντας και παίζοντας π.χ. σπίτι ή τραπέζι με φαγητά  και χρησιμοποιήσαν εκτενώς τις νέες πληροφορίες ενώ εμπλούτισαν και το λεξιλόγιο τους π.χ. μάθανε τη λέξη γαλακτοκομικά και ποιά φαγητά ανήκουν στην κατηγορια αυτή.

  • πήρανε το αγαπημένο τους φρούτο-κατασκευή με γραμμένου τους χρυσούς κανόνες διατροφής για να τους τηρούν και στο σπίτι

  • συνεργάστηκαν ομαδικά ανταλλάσοντας απόψεις κι ιδέες για την υγιεινή διατροφή , ανοίχτηκαν στην κοινωνία και στους γονείς με δράσεις πρός τα έξω και κοινωνικοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ολόπλευρου προγράμματος του νηπιαγωγείου.
Αυτήν την εβδομάδα τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν για τις 4 εποχές και τους μήνες . Αλλά αυτά είναι μιά άλλη ιστορία...Μην την χάσετε..!!!
Ευχαριστούμε για την επίσκεψη!