Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ Η ΑΛΚΥΟΝΑ 
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΑΡΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Παράλληλα με το θέμα της υγιεινής διατροφής (που βρίσκεται σε εξέλιξη) την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με τις Αλκυονίδες μέρες. 


Είναι μέρες που συναντάμε μέσα στο Χειμώνα συνήθως στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φλεβάρη..Τότε παρατηρουμε μερικές μέρες με σχετική καλοκαιρία κι ήλιο, τις γνωστές <<Αλκυονίδες μέρες>> που σύμφωνα με τον πανάρχαιο Ελληνικό μύθο, πήραν το όνομα τους απο την Αλκυόνα, το ψαροπούλι της ακτής που κλωσσά τα αυγά του πάνω στα βράχια αυτές τις μέρες .



Σύμφωνα με το μύθο , το σημερινό πουλί ήταν κάποτε μια χαρούμενη γυναίκα , κόρη του θεού των ανέμων, του Αιόλου. Ζούσε στην ακρογιαλιά με τον άντρα της Κήυκα και αγαπιόντουσαν τόσο πολύ , που ο ένας έλεγε τον άλλο Δία και Ήρα όπως οι Θεοί του Ολύμπου.



Αυτό όμως θεωρήθηκε μεγάλη ασέβεια από τον Δία που οργίστηκε και μεταμόρφωσε τον Κύηκα σε όρνιο (σε άλλο μύθο αναφέρετε οτι πνίγεται με τη βάρκα).

Οι θεοί θυμώμουν


Ξετρελαμένη από λύπη η γυναίκα του έτρεχε στις ερημιές και στα ποτάμια για να τον βρεί ώσπου οι θεοί την λυπήθηκαν και την μεταμόρφωσαν σε πουλί με όμορφα φτερά, την γνωστή μας Αλκυόνη.

Η Αλκυόνη θρηνεί







Η Αλκυόνη μας όμως εξακολουθούσε να είναι δυστυχισμένη, γιατί αντίθετα από τα άλλα πουλιά που γεννούν και κλωσούν τα αυγά τους την Άνοιξη, αυτή γεννούσε μέσα στο χειμώνα οπότε παρασύρονταν τα αυγά της από τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας και έκλαιγε γοερά.
Τότε οι θεοί διέταξαν την θάλασσα και τους ανέμους να ησυχάσουν, να γίνει καλοκαιρία για δυο βδομάδες , για όσες μέρες δηλαδή η αλκυόνη γεννάει τα αυγά της.









Τα παιδιά εντυπωσιάσηκαν από το μύθο και τον δραματοποίησαν στην τάξη με πολύ ενθουσιασμό.
Έπειτα είδαν και το αληθινό πτηνό σε εικόνες αλλά και σε βίντεο με την ζωη της αλκυόνης , όπου και θαύμασαν την ικανότητα της στο ψάρεμα. 

Με αφορμή την Αλκυόνα γίνανε κι αυτοί ψαράδες και πουλάκια ψαρεύοντας στην θάλασσα που φτιάξαμε διάφορα ψάρια, μεγάλα και μικρά που κρύβανε αριθμούς από το 0 μέχρι το 12. Το μαθηματικό παιχνίδι-ψάρεμα τους άρεσε πολύ και το επαναλάμβαναν συχνά τόσο στις ελεύθερες δραστηριότητες το πρωί όσο και στο ολοήμερο.
Ποιον αριθμό είχε το ψάρι που ψάρεψες;
   
Η θαλασσα μας













Αφού ψάρεψαν όλοι από ένα ψάρι ζωγραφίσανε σε φύλο μαθηματικών (επανατροφοδότηση) τόσα ψάρια στη θάλασσα όσα έλεγε ο αριθμός που ψαρέψαν και προσπαθήσαν να γράψουν τον αριθμό. 



Φυσικά χρωμάτισαν και την αλκυόνα η οποία τους άρεσε τόσο που την έκαναν και σε ατομική κατασκευή την επόμενη ημέρα μαζί με τη φωλιά και τα αυγά της , για να την πάρουν σπίτι τους.




       ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου