Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου , με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε το 1992 ), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Πώς αισθάνονταν χωρίς δικαιώματα;
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, αφιερώσαμε μια μέρα στο νηπιαγωγείο για να συζητήσουμε για το τί είναι δικαίωμα, ποιά είναι τα δικαιώματα τους, γιατί πρέπει να προστατεύονται και γιατί είναι  απαραίτητα όχι μόνο για τα ίδια άλλα για όλα τα παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχικά τα παιδιά ακούσανε την ιστορία “Η ζωή στη λουλουδούπολη”, διασκέδασαν και προβληματίστηκαν ακούγοντας την ιστορία της μάγισσας αντιδικαιωματούλας και της καλής UNICEF που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των παιδιών.Μέσα από την ιστορία και απο τη συζήτηση αναφέρθηκαν αυθόρμητα από τα ίδια τα παιδιά οι ανάγκες όλων (που είναι και τα δικαιώματα τους) τα οποία ζωγραφίσανε και καταγράψαμε.

Γραφοντας στο μπαλόνι
Βάφοντας σε ομάδα 
 
Έπειτα εργαστήκανε ομαδικά :Κάθε παιδί έκανε ένα μπαλόνι με ένα δικάιωμα , συνεργάστηκαν και σε κάποια και φτιάξανε ομαδικό κολάζ για τα δικαιώματα τους με διάφορα υλικά (μπογιές, μαρκαδόρους).Τα παιδιάφτιάξαν και τους εαυτούς τους και τους κόλλησαν και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ δημιουργικό.


Ομαδικό κολάζ: Τα δικαιώματα των παιδιών

Αργότερα παίξανε επιτραπέζιο όπου αντιστοιχούσαν σε δυάδες το δικαίωμα με τις ίδιες εικόνες στο ταμπλό μπροστά τους.
  


Ονόμασαν τα δικαιώματα και αναφέραμε ότι κάποια παιδιά στον κόσμο λόγω δύσκολων συνθηκών (πόλεμος, φτώχεια, υποχρεωτική δουλειά σε εργοστάσια κ.α.) ενω έχουν τα δικαιώματα αυτά τους τα στερούν.

  
Τα παιδιά είχαν δεί και σχετικά βίντεο τα οποία και είχαν σχολιάσει,οπότε οι εικόνες στο επιτραπέζιο λειτούργησαν συμπληρωματικά.

Τέλος διαβάσαμε την ιστορία “Το χρώμα των γνώσεων”  από τη σειρά “Τα δικαιώματα των παιδιών”, που μιλάει για το δικαίωμα στη γνώση και στην εκπαίδευση. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παραμύθι, δραματοποιήσανε το περιεχόμενο στην τάξη και ζωγραφίσανε ατομικά ό,τι τους εντυπωσίασε περισσότερο από την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου